Manuscript insturen?


Insturen is solliciteren. Dat doe je met je beste versie. 

Het klinkt bijna overbodig, maar zorg ook dat je correct Nederlands schrijft. Begin een zin met een Hoofdletter. Doe aan "interpunctie", maar ga vooral niet alvast opmaken en stuur ook geen eigen coverontwerp mee. Lees je eigen werk eerst nog eens kritisch na. En nog eens. Vraag mensen in je omgeving wier oordeel je vertrouwt om je manuscript te lezen. Vraag om kritiek. Verbeter daar waar je denkt dat het nodig is.

Richtlijnen voor insturen van een manuscript:

– verstuur je document het liefst per digitale post. Ontvangen (delen van) manuscripten per reguliere post worden niet geretourneerd – hou dus altijd het origineel;

– het is niet nodig je hele manuscript te mailen, maar het mag wel. Een representatief deel, of de eerste hoofdstukken volstaan vaak in eerste instantie;

– stuur een goede synopsis mee (inhoud van je boek, thema, personages, genre, beoogde doelgroep enzovoort);

– geef indien bekend het aantal woorden aan, of het geschatte aantal woorden;

– stuur een biografie mee met alles waarvan je denkt dat het van belang kan zijn.

 

Mail je manuscript met begeleidend schrijven naar: vraag [@] deliterairagent [.] nl

SPELREGEL:

Het is logisch dat mensen 'shoppen' voor de beste deal. Je wilt tenslotte zeker weten dat je terechtkomt bij iemand met wie je graag zou werken. De literair agent steekt graag tijd in jou en je manuscript.  Maar er is één belangrijke spelregel: als je mij je manuscript stuurt heeft dat niet eerder bij een andere agent of uitgever gelegen, en bied je het mij exclusief aan. Op het moment dat je mij benadert om de mogelijkheid tot samenwerken te onderzoeken, is je manuscript dus volledig vrij.  

De literair agent probeert altijd snel te reageren op een ingezonden manuscript, doorgaans is dat binnen twee weken. Duurt het je toch te lang? Trek dan gerust even aan de digitale bel.

Helaas kan ik een afwijzing niet (uitgebreid) onderbouwen, daarvoor ontbreekt mij de tijd. Ik probeer soms wel aan te geven waarom het niet goed genoeg was of waarom het in ieder geval mij niet aansprak. In enkele gevallen verwijs ik je naar iemand die je kan helpen je manuscript te verbeteren.