Bart Juttmann & Marc Veerkamp

Bart Juttmann (1981) is scenarioschrijver en communicatieadviseur. Zijn filmboek Op zoek naar  Soldaat van Oranje werd lovend onthaald door de pers en genomineerd voor de Louis Hartlooper Prijs.

Marc Veerkamp (1971) schrijft voor televisie, theater en  film. Zo leverde hij jarenlang teksten voor Sesamstraat. Voor theater bewerkte hij onder meer de bestseller Ma van Hugo Borst tot een succesvolle voorstelling. 

Al meer dan tien jaar verzorgen Juttmann en Veerkamp de rubriek ‘De Conceptie’ in het online magazine PLOT, een uitgave van de Auteursbond/Netwerk Scenarioschrijvers. Deze bijdragen zijn nu gebundeld, waar nodig geactualiseerd en aangevuld met twintig gloednieuwe verhalen.

 

En het woord werd beeld

Welke wereldvermaarde comedy ontstond in Amsterdam? Waarom streed James Bond begin jaren tachtig tegen een andere James Bond? Hoe slaagde Fellini erin om de waarheid te liegen? Deze vragen en vele andere worden beantwoord in En het woord werd beeld. Hierin worden de verhalen verteld achter vijftig films en series. Hoofdpersonen zijn in deze bundel de scenarioschrijvers, want het ontwikkelen van een script is vaak een spannend verhaal op zich. Conflicten, dilemma's, maar ook langverwachte eureka-momenten: scheppen gaat nooit vanzelf.

Bart Juttmann en Marc Veerkamp beschrijven onderhoudend en informatief hoe de meest uiteenlopende ideeën uitgroeiden tot succesvolle producties als Casablanca, Hiroshima mon Amour, The Godfather, Back to the Future, South Park, Fleabag en vele andere. Scenarioschrijver Frank Ketelaar (o.a. Klem, Overspel, BuZa) schreef het voorwoord.

50 klassiekers die een brede variatie vertegenwoordigen aan genres, landen, makers, stijlen en tijdperken. Bekende én minder bekende titels, die de schrijvers graag een nieuw publiek gunnen. Maar de eerste en voornaamste keuze voor iedere film of serie is deze: dat de ontstaansgeschiedenis een relevant punt illustreert over de kunst van het scenarioschrijven.

 

En het woord werd beeld is verschenen bij Uitgeverij IT&FB.

Trefwoorden: film, scenario, plot, script, idee, non-fictie