Christiaan Ruijgrok


Christiaan Ruijgrok (1990) is Master in Financial Management aan Nyenrode Business Universiteit en is werkzaam in de financiële industrie. Hij onderzoekt voor een grote Nederlandse bank de gevolgen van geopolitieke ontwikkelingen, waarbij het beleid van populisten en de financiële gevolgen ervan met regelmaat aan de orde komen.

In 2016 is er een populistische tijdbom tot ontploffing gekomen: de Britten stemden voor het verlaten van de EU en Donald Trump werd verkozen tot president. Waar populisten tot dat moment over het algemeen een rol in de oppositie hadden, zijn ze sindsdien beleidsbepalers geworden. In veel landen, in Nederland, Duitsland, Polen, Hongarije, de Filipijnen, Brazilië, en alle delen van de wereld, floreren populisten. De gevolgen van populistisch beleid op de grote thema’s van dit moment, zoals duurzaamheid, inkomensongelijkheid, vreemdelingenbeleid, handel en democratische waarden, staan centraal in dit boek.

Ondanks het belang ervan is er tot op heden nog veel onduidelijk over het populisme en het beleid dat populisten voeren. In heldere taal en met aansprekende voorbeelden worden in dit boek de vragen over de populistische jacht op de middenklasse beantwoord, een klasse die in verwarring is over haar identiteit.

Begin 2021 verschijnt De strijd om identiteit. De gevolgen van de populistische jacht op de middenklasse bij Uitgeverij De Geus.