Dolores Thijs


Dolores Thijs is journalist en schrijver. Ze debuteerde begin jaren tachtig met de roman De Vrouwenval, waarmee ze de Prijs van het Beste Literair Debuut in België won. In de periode die volgde publiceerde ze een aantal romans.

Als freelance journalist schreef ze de afgelopen decennia voor vrijwel alle grote (vrouwen)bladen - en nog steeds is Thijs actief in de journalistiek.

Retour Berlin Ostbahnhof (2014) is een autobiografische roman over de jeugdjaren van de auteur in de DDR. Daarop publiceerde ze Het huis aan de Sont (2015)over het leven van Karen Blixen na haar terugkeer uit Afrika. Je stappen op de twaalf treden (2016) is een indringend boek over het dodelijk zwembadongeval van haar zoon, halverwege de jaren tachtig.

In januari 2019 verscheen De Poolse soldaat bij uitgeverij Balans, over de zoektocht naar de identiteit van de auteur aan de hand van haar familiegeschiedenis van de afgelopen pakweg honderd jaar. De vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan de Poolse uitgeverij Bellona (verwacht: 2 maart 2022).

website Dolores Thijs

Trefwoorden: persoonlijk, autobiografisch, geschiedenis, Vlaanderen, Polen, familie, Berlijn, Denemarken, Karen Blixen, biografisch